maanantai 2. toukokuuta 2016

Ajan kätkemät huoneet


Töitä oli tarjolla puutarhassa, leipomossa, sikalassa. Meren näki ikkunasta. Valoa tulvi ikkunoista, rakennus oli tarkasti suunniteltu. Saattoi levätä, kun mieli oli väsynyt.

Lapinlahteen perustettiin vuonna 1841 yksi Euroopan ensimmäisiä mielisairaaloita. Suomessa vain Seilin saarella oli siihen asti ollut paikka mieleltään sairastuneille. Lapinlahden sairaalan suunnitteli Carl Ludvig Engel.   

Sitten 160 vuoden toimintavuoden jälkeen keksittiin, ettei paikka sovellu sairaille eikä varsinkaan mieleltään sairaille tai väsyneille. Sen toiminta päättyi lopullisesti sairaalana vuonna 2008, mutta ei myöskään saatu aikana päätöstä mitä sille tehtäisiin: rakennukset saivat jatkaa rapistumistaan. Tarkoituksellako? 

Helsingin kaupunki teki lopulta vuokrasopimuksen entisen mielisairaalan tiloista vuonna 2015 osuuskunta Lapinlahden Tilajakamon ja Suomen Mielenterveysseuran kanssa. Lapinlahden lähde on hanke, jonka: "tavoitteena on luoda Lapinlahden autioituneesta sairaalasta uudenlainen mielen hyvinvoinnin, yhteisöllisen toiminnan, yhteiskunnallisen yrittäjyyden ja kulttuurin kohtaamispaikka." Sairaalan pohjoissiipeä vuokraa osuuskunta Tilajakamo, josta useat kymmenet taiteilijat ja käsityöläiset ovat löytäneet työtilat. - Vuokrasopimus on kuitenkin määräaikainen ja tulevaisuus hämärän peitossa. 

Olen vieraillut Lapinlahdessa pari kertaa tänä keväänä. Näin pienen huoneen, jossa Aleksis Kivi
lepäsi saatuaan murska-arvion Seitsemästä veljeksestä. Hänen diagnoosinsa oli krooninen melankolia, jonka arveltiin johtuvan fyysisten vaivojen lisäksi loukatusta kirjailijakunniasta. Valitettavasti Aleksista eivät Lapinlahden hoidot kuten kiniini, ulostus- ja yskänlääke tai morfiini sen kummemmin kuin edes ympäristö voineet auttaa.

Lapinlahden ilmapiiri on aivan erityinen. Kaikki näkevät meren, puut, sopusointuisen arkkitehtuurin. Ehkä usea aistii sen lisäksi kerrostumat, kulttuurin, historian, luonnon. Mikä voi korvata sellaista, jota ei voi edes tarkkaan verbalisoida?  

Eeva-Liisa   

Lapinlahden lähdettä voi kannattaa. Hankkeen takana on monien yhdistysten ja organisaatioiden lisäksi paljon yksityisiä henkilöitä. Voit käydä sivuilla ja allekirjoittaa adressin: 
http://lapinlahdenlahde.fi/yhteistyo/







Klikkaa tästä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti